Δελτίο Τύπου για τη παρουσία του ΟΔΙΠΥ ΑΕ στην Ευρωπαϊκή κοινή δράση HEROES και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Value-Based Healthcare του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ

Η πρόσφατη πανδημία κατέδειξε ότι οι επαγγελματίες της Υγειάς σε όλα τα επίπεδα φροντίδας είναι κυριολεκτικά ΗΡΩΕΣ της ζωής μας.

Η ευρωπαϊκή κοινή δράση HEROES (EU Joint Action 10 – Health Workforce to meet Health challenges) λοιπόν, στοχεύει στη βελτίωση των ικανοτήτων σχεδιασμού του Ανθρώπινου Δυναμικού στον τομέα της Υγείας των ευρωπαϊκών χωρών. Στόχος του προγράμματος είναι να βελτιωθούν οι δυνατότητες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το τρίπτυχο  προσβασιμότητα –  βιωσιμότητα – ανθεκτικότητα των υπηρεσιών και των συστημάτων υγείας.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο έργο θα ομαδοποιηθούν σε τρείς (3) κατηγορίες με παρόμοια χαρακτηριστικά στα συστήματα Υγείας τους. Θα πραγματοποιήσουν ανάλυση της παρούσας κατάστασης (“as is”) και θα ορίσουν ένα επιθυμητό στόχο (“to be”) σε επίπεδο κράτους-μέλους ενώ θα σχεδιάσουν έναν οδικό χάρτη και θα υλοποιήσουν μια στρατηγική για την κάλυψη των όποιων κενών εντοπιστούν.

Συγκεκριμένα  οι άξονες της κοινής δράσης είναι:

 • η βελτίωση των βάσεων δεδομένων που χρησιμοποιούνται στον προγραμματισμό του Ανθρώπινου Δυναμικού στον τομέα της Υγείας,
 • η ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων και μεθόδων για την υλοποίηση του σχεδιασμού του Ανθρώπινου Δυναμικού στον τομέα της Υγείας και
 • ο προσδιορισμός του βέλτιστου μίγματος δεξιοτήτων που χρειάζονται οι επαγγελματίες για να πραγματοποιήσουν τον προγραμματισμό του Ανθρώπινου Δυναμικού στον τομέα της Υγείας.

Η δράση HEROES δεν αφορά μόνο στα συμμετέχοντα κράτη-μέλη αλλά θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σε όποιο κράτος-μέλος  θέλει να συγκρίνει την εθνική του στρατηγική με την διεθνή εμπειρία και να προσαρμοστεί αναλόγως. Επίσης, θα παράξει τεχνογνωσία για την δημιουργία βάσεων με ομοιογενή και συγκρίσιμα δεδομένα.

Για την Ελλάδα, η αρμόδια αρχή για την υλοποίηση της δράσης HEROES είναι ο Οργανισμός για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), με συνεργαζόμενο φορέα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το έργο θα διαρκέσει 36 μήνες, η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Φεβρουαρίου στη Ρώμη και την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πρόεδρος του ΟΔΙΠΥ, κα Δάφνη Καϊτελίδου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ, κος Βασίλης Μπαλάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κος  Μπαλάνης, με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας στη χώρα μας,  μετείχε προ ημερών στις εργασίες του  επαγγελματικού προγράμματος Value-Based Healthcare στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ. Μαζί με  άλλους 80 αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο, ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις όπως και για τις αποτελεσματικότερες μεθόδους  για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας . Αντάλλαξαν απόψεις για βέλτιστες πρακτικές, κυρίως για την προοπτική εφαρμογής του Value Based Healthcare στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του ελληνικού συστήματος Υγείας.

συμμετέχουν από αριστερά στα δεξιά οι κάτωθι:

 • κος. Βασίλειος Ραφτόπουλος, Μέλος Δ.Σ. ΟΔΙΠΥ ΑΕ
 • Cris Scotter, HRH Policy Advisor Health workforce and service delivery Unit Division of Country Health Policies and Systems, WHO Regional Office for Europe Copenhagen, Denmark
 • κος. Βασίλειος Μπαλάνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΔΙΠΥ ΑΕ
 • κα. Δάφνη Καϊτελίδου, Πρόεδρος ΟΔΙΠΥ ΑΕ
 • κα. Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου, Ερευνήτρια- Οικονομολόγος ΕΚΠΑ

συμμετέχουν από αριστερά στα δεξιά οι κάτωθι:

 • κος. Βασίλειος Μπαλάνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΔΙΠΥ ΑΕ
 • Dr. Γεώργιος Βέλμαχος, Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Harvard)Διευθυντής Κλινικής Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Εντατικής Θεραπείας Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης (Massachusetts General Hospital)
 • κος. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας

Value-Based Health Care Intensive Seminar, January 9-13.2023, Harvard Business School

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο