Δελτίο τύπου για το διήμερο ετήσιο συνέδριο Health IT

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου το διήμερο ετήσιο συνέδριο Health IT, με θέμα: «Επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Τομέα Υγείας στη μετά -COVID εποχή». Το συνέδριο διοργανώθηκε από τo Health Daily, το netweek  και την Boussias για 5η συνεχή χρονιά, με τη συνεργασία των HL7, ΗΔΙΚΑ, ΕΣΠΥ και ΙΤΕ, ενώ τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Συμμετείχαν διαδικτυακά περισσότερα από 450 άτομα, μεταξύ αυτών 80 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς.

 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου συζητήθηκε σε στρογγυλό τραπέζι με συντονιστή τον κ. Κωτσιόπουλο Ιωάννη, Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, ο κομβικός ρόλος που παίζουν τα κλινικά πληροφοριακά συστήματα στη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας. Ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα θεσμικές παρεμβάσεις από το Υπουργείο Υγείας σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τη βελτίωση λειτουργίας των γραφείων ποιότητας.

 

Ο κ. Μπαλάνης Βασίλειος, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ ΑΕ), ανέπτυξε τα μελλοντικά σχέδια του οργανισμού. Στόχος είναι ο οργανισμός να έχει γενική επίβλεψη στο σύστημα υγείας αναφορικά με την ποιότητα υπηρεσιών υγείας, υιοθετώντας νέες υπηρεσίες και ψηφιακά εργαλεία για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, της αποδοτικότητας και της ασφάλειας των ασθενών. Ανέφερε ότι σήμερα οι υπηρεσίες υγείας είναι σχεδιασμένες γύρω από τους παρόχους, ενώ στο άμεσο μέλλον θα είναι σχεδιασμένες γύρω από τον χρήστη, με ολοκληρωμένη διασύνδεση μεταξύ των περιοχών. Η στρατηγική σημασία της χρήσης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης τονίστηκε ιδιαιτέρως, καθώς με αυτούς θα δημιουργηθεί Εθνικό Σχέδιο για την Ποιότητα Υγείας, Εθνικός Χάρτης Υγείας, Πλαίσιο Αξιολόγησης και Δείκτες Ποιότητας υπηρεσιών υγείας, καθώς και Εθνικό Σχέδιο για την κατ’ Οίκον Νοσηλεία. Εκτός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα γίνει μέσα στο 2022 χρήση πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και πόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το Interreg, Eu4Health, καθώς και πόρων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

Η Mrs Siegel Sara, Head of Healthcare at Deloitte North and South Europe and Deloitte UK, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βρετανίας αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης έκανε λόγο για τη χρησιμότητα των ψηφιακών εργαλείων. Ανέφερε ότι μέτρα όπως η απαγόρευση των πτήσεων δεν είχαν αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων, ενώ ο έλεγχος για covid-19 δόθηκε κυρίως σε ιδιωτικά κέντρα, τα οποία έκαναν σύμβαση με την κυβέρνηση. Ο μαζικός εμβολιασμός υπήρξε καθοριστική παρέμβαση σε επίπεδο πληθυσμού. Αναφορικά με τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Βρετανία δαπάνησε 271 δισ. λίρες, ωστόσο τα περισσότερα χρήματα κατευθύνθηκαν στην οικονομία και στις επιχειρήσεις για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας. Επίσης, ένα εντελώς νέο ψηφιακό σύστημα δημιουργήθηκε στο NHS για την αντιμετώπιση τη πανδημίας και τους εμβολιασμούς.

 

Ο κ. Ζαούτης Θεοκλής , Πρόεδρος ΕΟΔΥ, Καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας Perelman School of Medicine έκανε λόγο για το σοβαρό ζήτημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που παρουσιάζεται έντονα στην Ελλάδα και είναι ένα σοβαρό θέμα ποιότητας υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας των ασθενών. Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τον Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας και τον ΟΔΙΠΥ βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης συστήματος καταγραφής των δεδομένων που έρχονται από τα νοσοκομεία και που αφορούν τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σε μια ενιαία βάση. Με την αυτοματοποίηση των δεδομένων, θα είναι δυνατό να βλέπουμε άμεσα το αποτέλεσμα των πρακτικών πρόληψης λοιμώξεων και των ενδονοσοκομειακών παρεμβάσεων ώστε να πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες διορθώσεις, όπου χρειάζεται.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο