Δελτίο Τύπου για τον κοινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγιεινή των Χεριών και της Διεθνούς Ημέρας του Νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων

Με πρωτοβουλία του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ) και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας κοινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγιεινή των Χεριών και της Διεθνούς Ημέρας του Νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων.

Σε έναν πολύ φιλόξενο χώρο υψηλών προδιαγραφών, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, Λ. Κηφισίας 37 συγκεντρώθηκαν μέλη των Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων της χώρας και κυρίως Νοσηλευτές Επιτήρησης Λοιμώξεων (ΝΕΛ).

Η εκδήλωση είχε σκοπό την αναγνώριση της μεγάλης συμβολής των ΝΕΛ, των Ειδικών Επιστημόνων για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Λοιμώξεων, στη στρατηγική διαχείριση της πανδημίας στα Νοσοκομεία, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές περιβάλλον για ασθενείς και προσωπικό, ενώ υπηρετούσαν ταυτόχρονα τον παραδοσιακό τους ρόλο στην πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Η  προσκεκλημένη Ομιλήτρια κα Μαρία Τσερώνη, από το ECDC με την εισήγησή της αποτύπωσε  το όραμα των ΝΕΛ για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Η εκδήλωση σηματοδότησε την αρχή μιας σειράς δράσεων στα νοσοκομεία και την κοινότητα  για την Υγιεινή των Χεριών, το πιο απλό αλλά το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης των λοιμώξεων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Γκάγκα Ασημίνα, οι  Καθηγητές Ivo Rakovac  και Joao Breda εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ, κ. Μπαλάνης Βασίλειος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Μυριανθεύς Παύλος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοπαθολογίας /Εργαστηριακής Ιατρικής,  Καθηγητής  Χατζηπαναγιώτου Στυλιανός, ο Διευθυντής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κος Βαράκης Χρήστος, η Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) κα Μιχαλοπούλου Παρασκευή, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΕΕΛ Καθηγητής κ. Σαρόγλου Γεώργιος και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ) κα Αγγελική Καραΐσκου.

Ταυτόχρονα απέστειλαν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας & Πρόεδρος Ιατρικής  Εταιρείας Αθηνών, Καθηγητής  Δημήτριος Μπούμπας.

Η διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης με στόχο την ασφάλεια των ασθενών αποτελεί τον πρωταρχικό  σκοπό του ΟΔΙΠΥ, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ κος Β. Μπαλάνης ο οποίος υπογράμμισε  ότι η πρόληψη των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής αποτελεί προτεραιότητα του Οργανισμού  ως ένας από τους έξι υιοθετημένους στόχους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Συμπληρώνοντας, ενημέρωσε το ακροατήριο, ότι έχει ήδη αναπτυχθεί σχετική Διεύθυνση στον Οργανισμό και έχουν  σχεδιαστεί πολλές  δράσεις,  που περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, προτυποποίηση της φροντίδας και επιτόπιες επισκέψεις στα νοσοκομεία για υποστήριξη στην επίλυση  σχετικών με τις λοιμώξεις προβλημάτων.

Κλείνοντας ο κος Μπαλάνης τόνισε ότι ο νεοσύστατος Οργανισμός, παρά τον μικρό χρόνο λειτουργίας, του έχει να επιδείξει ήδη σημαντικό έργο ενώ  καλλιεργεί συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  μεταξύ των οποίων  οι Σύλλογοι ασθενών που αποτελούν τους πλέον βασικούς συνεργάτες για την επίτευξη των στόχων του.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο