Τηλεϊατρική: Η Επόμενη Μέρα

Συνεργασία του ΟΔΙΠΥ και της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας με φορείς υγείας στην Περιφέρεια Απουλίας της Ιταλίας

Στους στόχους του ΟΔΙΠΥ είναι η προτυποποίηση της παροχής υπηρεσιών υγείας και της φροντίδας των ασθενών, με βάση τις ανάγκες τους και με την αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών. Για τη δυνατότητα χρήσης υπηρεσιών τηλεϊατρικής και την εισαγωγή νέων σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων ενημερώθηκε η ομάδα ειδικών του ΟΔΙΠΥ και του Υπουργείου Υγείας που μετέβησαν  στο Μπάρι της Ιταλίας.

Στα πλαίσια του προγράμματος CoofHea2 και της στενής συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της υγείας η Ελληνική αντιπροσωπία ταξίδεψε στις 27-28 Απριλίου 2023 στο Μπάρι της Ιταλίας. Εκεί επισκέφτηκαν την Μονάδα Μαστού του Νοσοκομείου του Περίνο, όπου έγινε επίδειξη της ιταλικής πλατφόρμας τηλεϊατρικής COReHealthPass η οποία λειτουργεί πιλοτικά σε κάποια νοσοκομεία της Περιφέρειας της Απουλίας. Είχαν την ευκαιρία να δουν σε πραγματικό χρόνο πως οι ιατροί και οι ασθενείς επωφελούνται από την πλατφόρμα μέσω της ασύρματης και εξ αποστάσεως σύνδεσης ιατρικών εξοπλισμών και μηχανημάτων όπως καρδιογράφοι, πιεσόμετρα κ.α. Η πλατφόρμα επιτρέπει την αυτόματη συλλογή και αποθήκευση των μετρήσεων, δίνει την δυνατότητα uploading των ιατρικών εξετάσεων, ιατρικών συνταγών και άλλων σχετικών αρχείων τόσο από επαγγελματίες υγείας αλλά και από τους ίδιους τους ασθενείς, καθώς και τον προγραμματισμό των ραντεβού, δια ζώσης ή απομακρυσμένα. Τα οφέλη μίας τέτοιας πλατφόρμας υπηρεσιών τηλεϊατρικής στην καθημερινότητα των ασθενών είναι προφανής, καθώς δημιουργείται ένας πλήρης ηλεκτρονικός  φάκελος ασθενή στον οποίο υπάρχει διαδικτυακή πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα, η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων μπορεί να υποστηρίξει τόσο στην ιατρική έρευνα όσο και στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η Ελληνική αντιπροσωπία αποτελούνταν από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας, κ. Ηρόδοτο Βαμβουρέλη, Συντονιστή του έργου εκ μέρους του ΥΥ και Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” και κ. Ελπίδα Κυριακού, Διευθύντρια Πληροφορικής Α’ ΥΠΕ Αττικής, Σύμβουλο στη Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας.

Τον ΟΔΙΠΥ εκπροσώπησαν εμπειρογνώμονες ιατροί με επικεφαλής τους κ. Χαράλαμπο Γώγο, ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, και κ. Καρολίνα Ακινόσογλου, Αναπλ. Καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, συνοδευόμενοι από τους κ. Άγγελο Ρηγόπουλο ιατρό ειδικευόμενο και τον κ. Γεώργιο Σχινά ιατρό  και επιστημονικό συνεργάτη από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το νομικό και εμπειρογνώμονα Data Protection Officer Γεώργιο Δαλάκο και τον Digital expert Σωτήρη Παυλόπουλο. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν και ο Προϊστάμενος της Διευθυντής Διοικητικών – Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Νικολάου και η Project Manager κ. Μένια Χατζίκου.

 

Συμμετέχουν στη φωτογραφία τα μέλη των ομάδων έργου των εταίρων AreSS Puglia της Περιφέρεια της Απουλίας, του ΟΔΙΠΥ και του Υπουργείου Υγείας

Συμμετέχει στη φωτογραφία η ομάδα έργου του ΟΔΙΠΥ και του Υπουργείου Υγείας (από αριστερά προς τα δεξιά) :Γιώργος Σχινάς, Γιώργος Δαλάκος, Άγγελος Ρηγόπουλος, Χαράλαμπος Γώγος, Σωτήρης Παυλόπουλος,Καρολίνα Ακινόσογλου, Ηρόδοτος Βαμβουρέλης, Μένια Χατζίκου, Γιώργος Νικολάου, Ελπίδα Κυριακού.

Παρουσίαση της ιταλικής πλατφόρμας COReHealth.

Μετάβαση στο περιεχόμενο