1η Νοεμβρίου 2023 Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων: Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο

Η 1η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) ως η «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την δωρεά οργάνων.

Η σημερινή ημέρα λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης, υπενθυμίζοντας μας την σημασία της δωρεάς οργάνων και του πώς αυτή μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο της υγείας για χιλιάδες ανθρώπους.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την βελτίωση του χώρου της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας και φαίνεται πως το τοπίο έχει αρχίσει σταδιακά να αλλάζει. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης: «Διανύουμε μία περίοδο με σημαντικές εξελίξεις που ελπίζω ότι θα αλλάξουν την εικόνα στο χώρο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα συνολικά και ειδικότερα των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων. Έχουμε πλέον ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο, έχει ψηφισθεί και έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται ένας νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις, έχει ξεκινήσει και αποδίδει η λειτουργία  του θεσμού του Τοπικού Συντονιστή Μεταμόσχευσης μέσω χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Ωνάση και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με προσλήψεις μέσω του Υπουργείου Υγείας. Ταυτόχρονα, γίνονται αρκετές δράσεις από τον ΕΟΜ για τη βελτίωση της ποιότητας, την καλύτερη οργάνωση του χώρου των μεταμοσχεύσεων, και την ευρύτερη ενημέρωση και βελτίωση της κουλτούρας της Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων στη χώρα μας μέσω και διαφόρων συλλόγων ασθενών, επιστημονικών εταιρειών και σημαντικών δράσεων του Ιδρύματος Ωνάση. Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε αύξηση του ετήσιου αριθμού δοτών για 2η διαδοχική χρονιά, γεγονός που αφήνει αισιοδοξία για τη σταθερότητα της βελτίωσης στο χώρο αυτό.»

Ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την δωρεά οργάνων.

  1. Ποιος μπορεί να γίνει δωρητής οργάνων και ιστών και πώς;

Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει δωρητής οργάνων με την εγγραφή του στο Μητρώο Δωρητών του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Η ύπαρξη προβλημάτων υγείας δεν αποτελεί πάντα αντένδειξη για να γίνει κάποιος δωρητής οργάνων.  Εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας αποφασίζουν ανά περίπτωση, αν τα όργανα ή ο ιστός ενός ατόμου είναι κατάλληλα για δωρεά.

  1. Ποια η διαφορά του δότη και του δωρητή οργάνων;

«Δωρητής οργάνων» είναι ο ενήλικος πολίτης που δηλώνει εν ζωή ότι μετά τον θάνατό του θα ήθελε να βοηθήσει ασθενείς συνανθρώπους του, προσφέροντας τα όργανά του προς μεταμόσχευση.

«Δότης οργάνων» είναι ο εκλιπών  από τον οποίο αφαιρείται τουλάχιστον ένα όργανό του προς μεταμόσχευση, ή, ο εν ζωή πολίτης που δίνει ένα όργανό ή ιστό του προς μεταμόσχευση σε συγγενή του, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία

  1. Μπορώ να κάνω δωρεά μετά θάνατον προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο;

Όχι. Η κατευθυνόμενη δωρεά οργάνων και ιστών μετά το θάνατο του δότη δεν επιτρέπεται να γίνεται προς ορισμένο λήπτη. Υπόδειξη του λήπτη από το δωρητή δεν λαμβάνεται υπόψη, αλλά ακολουθείται η καθορισμένη σειρά προτεραιότητας μεταξύ των υποψηφίων ληπτών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία

  1. Μπορώ να γίνω δότης οργάνων εν ζωή;

Ναι. Από ζώντα δότη μπορεί να μεταμοσχευθούν νεφρό, μέρος του ήπατος, μέρος του πνεύμονα ή μέρος του λεπτού εντέρου. Επίσης,  μεταμόσχευση από ζώντα δότη γίνεται και στα αιμοποιητικά κύτταρα (μυελός των οστών). Η ζώσα δωρεά προκειμένου να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να ακολουθεί την κείμενη νομοθεσία

  1. Μπορεί ο καθένας να γίνει δότης οργάνων και ιστών μετά θάνατον;

Όχι. Προκειμένου να εκτιμηθεί η καταλληλότητα ενός ασθενούς για να γίνει δότης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας. Η αφαίρεση οργάνων από έναν δότη μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου και εφόσον πληρούνται οι  προϋποθέσεις της δωρεάς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο