Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 

Στην  72η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), που συνήλθε τον Μάιο του 2019 στη Γενεύη της Ελβετίας, οι 194 χώρες-μέλη αναγνωρίζοντας την ασφάλεια των ασθενών ως παγκόσμια προτεραιότητα, καθιέρωσαν την 17η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Ασθενών (World Patient Safety Day) με στόχο την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας για τη σπουδαιότητα της ασφάλειας των ασθενών, την αύξηση της ενημερωμένης συμμετοχής του πολίτη στις δράσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στην υγειονομική περίθαλψη και την προώθηση δράσεων για τη μείωση των κινδύνων που διατρέχει ο ασθενής στο πλαίσιο της παρεχόμενης φροντίδας υγείας.

Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα ο Π.Ο.Υ. αναδεικνύει με την καμπάνια του μία διαφορετική αλλά εξίσου σημαντική προτεραιότητα για την ασφάλεια των ασθενών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών για το 2023 με τα δύο  βασικά μηνύματα, “Elevate the voice of patients! και “Engaging patients for patient safety έχει ως στόχο την  ευαισθητοποίηση των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάγκη της ενεργούς συμμετοχής των ιδίων των ασθενών στην ασφάλειά τους.

 

Τι είναι Ασφάλεια Ασθενών και γιατί μας ενδιαφέρει

Η ασφάλεια των ασθενών είναι η απουσία προβλέψιμης βλάβης κατά τη διάρκεια της φροντίδας. Είναι ένα πλαίσιο οργανωμένων δραστηριοτήτων που δημιουργεί κουλτούρες, πολιτικές, διαδικασίες, συμπεριφορές, τεχνολογίες και περιβάλλοντα που μειώνουν σταθερά και βιώσιμα τους κινδύνους, μειώνουν την εμφάνιση βλαβών που μπορούν να αποφευχθούν, καθιστούν λιγότερο πιθανό το σφάλμα και μειώνουν τον αντίκτυπό του όταν αυτό συμβεί. (Π.Ο.Υ. Global Patient Safety Action Plan 2021–2030).

 

Ποιους αφορά

Η ασφάλεια των ασθενών είναι ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ και απαιτεί την ενεργή συμμετοχή: υπεύθυνων για την χάραξη πολιτικής υγείας, αρμοδίων της υγειονομικής περίθαλψης, εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ασθενών και των οικογενειών τους, συλλόγων ασθενών και κοινωνικών οργανώσεων.

 

 

Ημέρα ευαισθητοποίησης 25 Σεπτεμβρίου 2023

Συμμετέχοντας στις δράσεις του Π.Ο.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών, το Περιφερειακό γραφείο για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Ο.ΔΙ.Π.Υ. διοργανώνει δράση ευαισθητοποίησης την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 από τις 12:00 έως τις 16:00 στο 2ο επίπεδο του «THE MALL ATHENS». Κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί απο πιστοποιημένους εκπαιδευτές στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και στην αντιμετώπιση πνιγμονής απο ξένο σώμα.

Η πρόσκληση είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο γιατί η ασφάλεια των ασθενών είναι ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ MΑΣ!

                                                                                                      

 

 

 

 

 

Αρχεία

Αρχείο Μέγεθος αρχείου
pdf Πρακτικές συμβουλές για ασθενείς και φροντιστές 243 KB
Μετάβαση στο περιεχόμενο